23:e december

GRÖNKÅLSSALLAD

Grönkål brukar ju vara något som hör hemma på julbordet men några gånger har jag smakat grönkålssallad och tyckt att det var väldigt gott. Varje gång har jag tänkt att "det ska jag testa någon gång..." men det har aldig blivit av.

Inte förrän i lördags.

Jag kollade några olika recept på nätet och sedan blev det en egen variant. Så gott det var!

Dessutom enkelt att göra, alltid ett plus.

 

Här kommer mitt recept:

Till salladen:

½ dl russin

250 g färsk grönkål

1 apelsin

2 äpplen, inte för stora (jag hade Ingrid Marie)

½ dl solroskärnor

Till dressingen:

3 msk rapsolja

rivet skal av apelsinen

2 msk pressad citron

1 msk råsocker

salt, peppar

 

Lägg russinen i kallt vatten en stund så att de mjuknar.

Repa av de mjuka bladen av grönkålen. Lägg dem i kokhett vatten i 1 minut och kyl dem sedan i kallt vatten. Pressa ur vattnet.

Riv skalet av apelsinen och blanda det i rapsoljan.

Skala och dela apelsinen i små bitar.

Kärna ur äpplena och dela i små bitar, låt skalet vara kvar.

Häll av vattnet från russinen.

Blanda alla ingredienser till salladen.

Blanda allt till dressingen och häll den över salladen.

Låt salladen stå kallt några timmar innan servering.

 

Så här såg salladen ut:

Det blev verkligen bra att snabbt doppa kålen i varmt vatten, den blev mjukare och hela salladen blev mycket saftigare.

Kan rekommenderas!

 

Sen är det ju inte så att den ska ersätta den "vanliga" grönkålen, det skulle nog inte vara så populärt...

 

GOD JUL!

Anette

 

 

23 Dec 2015

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.